Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μήνυση του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά της εταιρίας φυσικού αερίου (ΕΠΑ)

από το Γραφείο Τύπου
Τις ευθύνες των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας απέναντι στη δημόσια ασφάλεια και την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς καλύπτουν πρόχειρα τα σημεία όπου επεμβαίνουν... για την τοποθέτηση δικτύων, ανέδειξε η χθεσινή θεομηνία που έπληξε με ένταση και το δήμο Νεάπολης-Συκεών. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα κεντρικοί δρόμοι να εμφανίζουν εικόνα βομβαρδισμένης περιοχής με τις μεγάλες λακκούβες -που είχαν ανοίξει από τη βροχόπτωση- να αποτελούν παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους μοτοποδηλάτες και τους εποχούμενους, προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής που προσέφυγε σήμερα στη Δικαιοσύνη με καταγγελία και μήνυση κατά των υπευθύνων εταιριών.

Σε μια τέτοια λακκούβα βάθους περίπου 50 εκατοστών επί της οδού Ρήγα Φεραίου στη Δημοτική Ενότητα Συκεών «έπεσε» διερχόμενος ποδηλάτης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να διακομιστεί στο νοσοκομείο «Γ.Παπαγεωργίου», όπου και νοσηλεύεται. Στο πλευρό του άτυχου μοτοποδηλάτη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή, με τον μεν δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να ενημερώνεται για την πορεία της κατάστασής του και τον αντιδήμαρχο Αλέκο Σιμητόπουλο να επισκέπτεται το νοσοκομείο. «Στον άτυχο συμπολίτη μας ευχόμαστε το πρόβλημα να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν και χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι πίσω του», δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι «κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις ή παραλείψεις τους που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συνανθρώπων μας».

Σε μια παρόμοια περίπτωση, στην ίδια οδό στο ύψος του «Μαύρου Γάτου», μια άλλη και μεγαλύτερη λακκούβα, βάθους περίπου 80 εκατοστών, περίμενε επί ώρες τα συνεργεία της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) για την κάλυψή της, με τα συνεργεία του δήμου πάντως να είναι παρόντα και να ρυθμίζουν την κίνηση των οχημάτων για την αποφυγή ατυχημάτων. Παρόμοια προβλήματα προέκυψαν και σε άλλες οδούς (Επταπυργίου, Κύπρου, κ.ά.), τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις άμεσες επεμβάσεις των δημοτικών συνεργείων, κάτι που γίνεται και σήμερα με τον καθαρισμό οδών.

Να σημειωθεί ότι τα ειδικά συνεργεία μικροέργων και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, με εντολή του δημάρχου Σ. Δανιηλίδη, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν σε όλα τα επικίνδυνα σημεία που δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, με τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας να ρυθμίζει την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Τις όλες παρεμβάσεις τους συντόνιζε ο δήμαρχος που περιόδευε σε όλα τα επίμαχα σημεία, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων Ντίνο Ζωγόγιαννη, Μικροέργων και Ηλεκτροφωτισμού Αλέκο Σιμητόπουλο και Δημοτικής Αστυνομίας Τάσο Τσακιρίδη.

Ανταπόκριση με καθυστέρηση...

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, όμως, προκάλεσε η καθυστέρηση με την οποία ανταποκρίνονταν οι υπηρεσίες της ΕΠΑ στην επικάλυψη των «κρατήρων», όπως και της ΔΕΗ για τις βλάβες στο δίκτυο και τις παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ με αργούς ρυθμούς ανταποκρίνονταν στις τηλεφωνικές ενοχλήσεις και καταγγελίες του δημάρχου και η Τροχαία.

«Αυτό που συνέβη για μια ακόμη φορά είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν με κάθε τρόπο τη δημόσια ασφάλεια, και να μην εγκαταλείπουν σχεδόν ακάλυπτες τις τομές που δημιουργούν στους δρόμους για την τοποθέτηση δικτύων. Σε καμιά περίπτωση η επικάλυψη των τομών με λίγα στρώματα χώματος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, και με την πρώτη βροχή, ακόμη και ασθενή, οι τομές ανοίγουν και δημιουργούνται επικίνδυνοι ‘‘κρατήρες’’ που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως υπογράμμισε, τα τηλέφωνα των αρμοδίων υπηρεσιών ή έδειχναν μονίμως απασχολημένα ή κανείς δεν απαντούσε, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αγωνία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Φαίνεται ότι ο αγώνας μπάσκετ είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις έκτακτες ανάγκες...», σχολίασε σκωπτικά.

Ο κ. Δανιηλίδης, με αφορμή την πτώση κεραυνού δίπλα σε λύκειο των Συκεών που προκάλεσε τρόμο σε περιοίκους, επανέφερε επιπλέον το θέμα της αστυνόμευσης της περιοχής, ειδικά των σχολικών κτιρίων, σε αρκετά από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τμήματα των αλεξικέραυνων από κυκλώματα της παράνομης ανακύκλωσης λόγω του υψηλού κόστους. «Δεν μπορεί συμμορίες να λυμαίνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφαιρώντας αδίστακτα τμήματα συστημάτων ασφάλειας και προστασίας, όπως είναι τα κιγκλιδώματα από σχολεία και παιδικούς σταθμούς, οι σχάρες φρεατίων, αλλά κυρίως τμήματα από αλεξικέραυνους. Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να ενεργοποιηθούν...», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου